Kváskový chléb

Po dohodě vše ukážeme, poradíme i upečeme chléb.

Založení kvásku

Pro založení kvásku potřebujeme pouze kvalitní žitnou celozrnnou mouku a vodu.

1.den - do nádoby nasypeme cca 5 dkg žitné mouky a přilijeme tolik vlažné vody, aby nám po řádném zamíchání vzniklo těsto kašovité konzistence, ale ne moc řídké přikryjeme a postavíme na teplé místo (cca 30°C, ne více, ne méně), kde zůstane do druhého dne (např jogurtovač, světélko v elektr.troubě, popřípadě žárovka ve skříňce opatřená termostatem apod.)

2.den - těsto by mělo vzejít, měly by tam být bublinky, opět ho promícháme přidáme cca 5dkg mouky a vlažnou vodu, řádně promícháme, až máme opět středně hustou kaši. Přikryjeme a postavíme na teplé místo. Pokud těsto nevzešlo, tak ho jen promícháme, přikryjeme a necháme stát do dalšího dne na teplém místě – to už by mělo být hotové určitě. U vznikajícího kvásku sledujeme barvu – neměla by se měnit, konzistenci – v těstě by se měly začít tvořit bublinky a tím by se měl začít zvětšovat jeho objem, vůně – měla by být výrazná a příjemná (nakyslá). 

3.dentěsto by mělo opět vzejít, měly by tam být bublinky, opět ho promícháme přidáme cca 5dkg mouky a vlažnou vodu, řádně promícháme, až máme opět středně hustou kaši. Přikryjeme a postavíme na teplé místo. 

4.den - pečeme

Udržování kvásku - 1/4 hotového kvásku odebereme do menší sklenice, uzavřeme a dáme do lednice. Takto ho máme připravený pro založení dalšího kvásku na příští pečení, vydrží v lednici až 14 dní. Pro další pečení chleba tento kvásek vyndáme z lednice, připravíme si cca 10 dkg mouky a vlažnou vodu, řádně promícháme, až máme opět středně hustou kaši, přidáme kvásek z lednice, promícháme, přikryjeme a postavíme na teplé místo - 30°C. Cca za 3 - 5 hod. by měl být opět vzešlý a připravený na další pečení. Tento postup neustále opakujeme.

      

Pečení

 As 1kg mouky (celozrnná žitná, špaldová, pšeničná..., v poměru dle vaší chuti, nám chutná nejvíce žitná napůl se špaldovou), vlažná voda, kvásek, rovná lžíce soli, lžíce kmínu, máku, nebo semínek, opět dle chuti, vypracujeme řidší těsto. Dáme do máslem vymazané a moukou vysypané pečící nádoby (počítáme s dvojnásobným zvětšením objemu), přiklopíme a necháme při teplotě 30°C kynout. Těsto může kynout od 3 - 8 hod., podle chuti a potřeby, základní orientací je asi dvojnásobné zvětšení objemu, čím déle kyne, tím je chléb kyselejší, nám chutná nejvíce as po 5 hod. kynutí. Poté těsto v přiklopené nádobě rovnou vložíme do trouby vyhřáté na 200°C a pečeme 1 hodinu.